Matematiikan opiskelu voi olla kivaa ja luovaa tai sitten se voi olla täydellistä pakkopullaa. Lapset oppivat huomattavasti tehokkaammin ja helpommin, jos opiskelutavat ovat heille erityisen mielekkäitä. Jos opiskelu on pakkopullaa tai asioiden pänttäämistä ulkoa, herpaantuu lapsen keskittymiskyky helposti. Sen sijaan leikin varjolla oppiminen on oiva keino opettaa myös matematiikkaa! Arjesta löytyy runsaasti tilanteita, joita voi hyödyntää matematiikan oppimisessa. Samalla myös erilaiset laadukkaat digitaaliset välineet voivat olla mukana tukemassa lapsen oppimista. Jos esimerkiksi jokin asia on lapselle erityisen vaikea, voi lapsi harjoitella tätä asiaa laadukkaan pelin kautta yhä uudelleen ja uudelleen kyllästymättä yrittämästä aina uudestaan ja uudestaan. Lue seuraavaan kappaleeseen kokoamamme vinkit, joiden avulla voit tehdä matematiikan oppimisesta erityisen hauskaa!
Vinkkimme hauskaan matematiikan opiskeluun
Hyvä matematiikan opettamiseen tarkoitettu digitaalinen peli voi olla erinomainen hankinta siinä vaiheessa, jos lapsesi inhoaa matematiikkaa tai jos se on hänestä erityisen vaikeaa! Laadukas peli voi auttaa tekemään matematiikan opiskelusta erityisen hauskaa! Kannattaa valita peli, joka on tarkoitettu lapsesi ikäisille lapsille ja joka vastaa hänen tasoaan siten, ettei peli ole aivan liian helppo, muttei kuitenkaan myöskään liian vaikea. Pelin tulee tarjota riittävästi haasteita olematta kuitenkaan tuskallisen haastava. Kannattaa myös valita peli, jonka hahmot kiinnostavat lasta. Pelin sisällön osalta kannattaa varmistaa, että peliä on ollut mukana suunnittelemassa pedagogian ammattilaiset.
Matematiikkaa voi harjoitella myös monissa arkipäiväisissä tilanteissa. Ota lapsi mukaan vaikkapa laatimaan kauppalistaa, johon merkitään, kuinka monta maitoa ja muuta tuotetta tarvitaan. Kaupassa lapsi saa hakea tuotteet hyllystä listan ohjeen mukaan. Leivonta on hyvä keino opetella mittaamista – kuinka paljon on desilitra ja montako desilitraa mahtuu litraan.
Mittaamista lapsi voi harjoitella vaikkapa suunnitellessanne lapsen oman huoneen uutta ilmettä. Lapsi voi auttaa sinua mittaamaan, kuinka suuri sänky hänen huoneeseensa mahtuu tai kuinka pitkät verhot ikkunaan tarvitaan. Suunnitellessanne lomamatkaa, kannattaa ottaa kartta tai karttapallo esiin ja mitata yhdessä lapsen kanssa kuinka pitkälle matkalle olettekaan lähdössä. Lapsen saadessa omaa rahaa, voitte yhdessä laskea mihin kaikkeen rahat riittävät. Näin lapsi oppii jo pienestä pitäen budjetoimaan ja tekemään laskelmia. Käytännön arkielämästä löytyy lukuisia esimerkkejä, joita voi käyttää hyödyksi matematiikan opiskelussa.
Myös välineitä matematiikan opiskeluun löytyy kodista kuin kodista runsain mitoin. Esimerkiksi juurikin leivontaan käytettävät mittavälineet ovat oivallisia välineitä pyrittäessä havainnollistamaan mittayksiköitä. Napit tai pienet kivet voivat toimia laskuvälineinä ja leikkirahoja on helppo askarrella yhdessä lapsen kanssa. Leikkirahat ovat kiva rekvisiitta kauppaleikkiin, jota lapsi voi leikkiä myös aikuisen kanssa siten, että leikin yhtenä päätavoitteena on harjoitella laskemista – kuinka paljon ostokset maksavat yhteensä, kuinka paljon rahaa jää jäljelle ja kuinka paljon myyjän pitää antaa rahasta takaisin.
Usein sanotaan, että leikkiminen on lapsen työtä ja tämä pitääkin paikkaansa – leikkiminen on myös oivallinen tapa oppia uusia asioita – kokeilla uusia rooleja, testata omia taitoja sekä pitää hauskaa ja nauttia elämästä. Matematiikan opiskelunkaan ei tarvitse olla niin kovin vakavaa, vaan sen voi hyvin laskea leikiksi ja opiskelussa voi hyödyntää leikkiä sekä leikkimielisyyttä hyvin monin eri tavoin. Toisinaan tämä vaatii lapsen vanhemmalta tai opettajalta hieman mielikuvistusta – sekä uskallusta tehdä asioita hieman toisin kuin yleensä on totuttu tekemään. On tärkeää, ettei lapsen tarvitse pelätä virheiden tekemistä ja että hän saa kokeilla uusia asioita. Myös monet lautapelit ovat hyviä matematiikan opiskelun kannalta!
Kymppiparien oppiminen on matematiikan perusta ja niidenkin oppimiseen voidaan käyttää hyväksi erilaisia pelejä. Kymppiparit tulisi oppia niin hyvin, että ne tulisivat mieleen automaattisesti. Kymppiparithan tarkoittavat siis lukupareja, joiden yhteenlaskettu summa on kymmenen. Esimerkiksi luvut 2 ja 8, ja 1 ja 9 ovat kymppipareja. Kun lapsi hallitsee sujuvasti kymppiparit, helpottuu esimerkiksi vähennys- ja yhteenlaskujen hallitseminen.